zondag 8 november 2009

Het verschil tussen Knaagdieren en Konijnen.

Op onze webshop Pets Passion, hebben we voor zowel de knaagdieren, konijnen en fretten aparte artikelgroepen. Dit in tegenstelling tot sommige andere shops die de konijnen en knaagdieren bij elkaar hebben. Vaak worden zelfs de fretten bij de knaagdieren in 1 groep geplaatst. Wij hebben bewust voor 3 aparte groepen gekozen omdat konijnen geen knaagdieren zijn maar haasachtigen.
Er zijn een aantal verschillen tussen haasachtigen en knaagdieren waardoor deze dieren in aparte groepen zijn ingedeeld.


Het grootste verschil tussen knaagdieren en konijnen zit in het gebit en de manier waarop ze eten. Zo hebben haasachtigen stifttanden die knaagdieren niet hebben en eten knaagdieren door hun onderkaak van voor naar achter te bewegen en haasachtigen gaan meer van links naar rechts. Ondanks dat de knaagdieren en konijnen veel van elkaar weg hebben vinden wij het niet juist ze bijelkaar in 1 groep te zetten. Het is een aparte
familie met de daarbij horende specifieke eisen en wetenswaardigheden. Dat de fret niet bij deze soorten hoort zal iedereen duidelijk zijn. De fret is in tegenstelling tot het knaagdier en konijn een roofdier en hoort bij de marterachtigen.

Het kenmerk van de knaagdieren is hun bijzondere gebit. Ze hebben zowel in de onder als bovenkaak 2 grote snijtanden (dus 4 in totaal). Deze tanden groeien het hele leven van een knaagdier door. Door het knagen slijten de tanden af en blijven ze scherp. Knaagdieren zijn over het algemeen vrij klein. Van de huisdieren hoort de cavia bij de grootste knaagdieren. 

Het konijn hoort zoals gezegd bij de orde van de haasachtigen. De haasachtigen hebben aan weerskanten achter elkaar staande snijtanden. De voorste groot, breed en beitelvorming met aan de voorzijde een lengtegroef. Ook hebben haasachtigen een tweede, kleinere en smallere stifttand. Verder zijn haasachtigen te herkennen aan de korte staarten en de spleetvormige neusgaten, die geopend en gesloten kunnen worden door een vouw in de huid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten