maandag 7 december 2009

Katten en hun lichaamstaal

De kat hoort samen met de hond tot de populairste huisdieren. Veel mensen hebben er wel een of meer in huis. Toch weet lang niet iedereen alles over deze interessante dieren. Wat weet u bijvoorbeeld van zijn lichaamstaal? Snapt u wat uw kat u wil vertellen?


Katten hebben een eigen lichaamstaal, zo betekend bij katten een knipoog dat alles veilig is. Als beide ogen tot spleetjes worden geknepen of als een kat met beide ogen rustig knippert wil hij je vertellen dat het geen kwaad in de zin heeft. Dergelijk oogcontact is bedoeld om de ander gerust te stellen. Wij mensen kunnen dit gebruiken in onze communicatie met de kat, een schuwe kat zal sneller naar u toekomen als u langzaam met uw ogen knippert en verder de ogen niet helemaal open doet. Het helpt daarbij als u zichzelf klein maakt.

Kopjes geven en trappelen vertellen vaak dat een kat zich goed voelt of je aardig vindt. Hij kan dit echter ook doen om zijn geur te verspreiden. De geur is erg belangrijk voor een kat, door het creƫren van een soort groepsgeur herkennen katten elkaar als zijnde huisgenoten en vrienden. Als u meerdere katten heeft waarvan 1 weg is geweest bij bijv. een dierenarts kunnen de andere katten daar vaak erg op reageren. De kat heeft dan een vreemde geur bij zich waardoor de katten hem op dat moment nier meer herkennen.

Als katten kwispelen zijn ze over het algemeen niet blij, zeker het heel gespannen heen en weer zwiepen van de staart is een teken dat de kat zich klaarmaakt voor de aanval. Dit kwispelen moet u dus zeker niet vergelijken met het kwispelen bij honden. Dergelijke katten kunnen bijten als u hen niet met rust laat.

Als 2 bevriende katten elkaar tegen komen gaat de staart vaak recht omhoog, dit is een vriendelijke begroeting. Wanneer een kat twijfelt of die ander wel aardig is gaat de staart in een S omhoog, waarbij het puntje kan trillen van de spanning. Afhankelijk van de reactie van de ander zal de kat zich vriendschappelijk of juist vijandig opstellen.

Over katten en hun lichaamstaal valt natuurlijk nog veel meer te vertellen. Mocht u meer willen weten kunnen we u de boeken "Begrijp uw kat" en de "Katten Lichaamstaalgids" van harte aanbevelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten